Vecka 31

bild

Tiden springer iväg som vanligt, och nu befinner vi oss i vecka 31. För exakt en vecka sedan, när vi gick in i vecka 30 så firade bebis det med ordentliga sparkar. Även mot högra revbenet, AJ! Och så är det tyvärr fortfarande.. Det är rätt obehagligt tycker jag och det är svårt att sova om nätterna ibland. Försöker hålla ena handen vid revbenen som skydd, men det är ju inte alltid man hinner före.

Bebis är väger cirka 1,6 – 1,8 kg och är omkring 40 cm långt. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en ”surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud. Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd. Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem inuti livmodern. Bebis kan även drömma vid det här laget. 

Kommentera